Priegel.jouwweb.nl
Home » Biografie

Biografie 1988 - heden

Het dichten van hand naar computer.

Mijn liefde voor taal begon al op jonge leeftijd. Als klein jongetje kon ik uren lang spelen met de krant. Vanaf het moment dat ik kon schrijven, schreef ik verhaaltjes. Die gingen over mijn belevenissen.

Op 3 januari 1988 schreef ik mijn eerste gedicht: Vuurwerk. Later volgde er meer. De titels van deze gedichten schreef ik op een a-viertje. Om deze lijst met titels op alfabet te houden en niet  opnieuw te schrijven, schreef ik nieuwe titels er steeds kleiner tussen. Daarom gaf een kennis mij het pseudoniem Priegel.

Lange tijd schreef ik mijn gedichten om mijn verdriet te werken. Die ik had tijdens het overlijden van mijn moeder. Tegenwoordig schrijf ik mijn gedichten ook naar aanleiding van krantenberichten, dingen die ik beleef of die ik zie of hoor. Ze gaan dus over de meest uiteenlopende onderwerpen.

Om mijn typen te verbeteren, maar ook omdat ik nieuwsgierig was wat u van mijn gedichten vond, begon ik met hulp van mijn vader in 15 oktober 2006 een website op Space. Op deze site stonden mijn gedichten en een fotoboekje. Na een jaar stopte ik hiermee omdat space niet meer aan mijn eisen voldeed.

En ging ik op zoek naar andere mogelijkheden om mijn gedichten te laten lezen.Op 2 oktober 2007 begon ik een website op Come2me. Op deze site staat naast een fotoboek van mij en BN'ers, een gastenboek en een mogelijkheid om mijn bundel te bestellen. Ook deze site is met de jaren veel veranderd.

Via Sophia - een collega - maakte ik 28 januari 2008 kennis met Hyves. Waarop ik mijn gedichten heb neergezet. En ik heb ook een tweede hyves dat achtergrond informatie geeft over mij en mijn gedichten.

Omdat er van mijn Hyves contacten mensen waren die over zijn gestapt op Facebook. Startte ik op 8 januari 2010 ook een facebook account. Op mijn Facebook staan mijn gedichten in het Fries in de belangstelling.

 
Op 30 juni 2012 kreeg ik zo zei Sharon - een goede vriendin uit Friesland - een verrassing van haar. De verrassing bleek deze fantastische site te zijn. Waarvoor als nog mijn dank.

Op 18 december 2015 wordt mijn eerste Afrikaanse gedicht gepubliseert in het tijdschrift Markant een tijdschrift voor de gehandicapten sector.


______________________________________________________________________

Podiums

In 2006 startte Buuren Literair een schrijfwedstrijd voor amateur dichters en schrijvers in Alphen aan den Rijn en omgeving gehouden. Na een ronde te hebben gezien, werd ik zo enthousiast dat ik mij aanmelden voor de volgende rondes. Ik won toen een derde prijs met het gedicht: Het geluid van de vallende sneeuw. (Deze is in de bundel te vinden.)

En in 2007 werd er weer een Buuren Literair gehouden. Nog enthousiast van 2006 meldde ik mij weer aan. En ik won toen een tweede prijs met het gedicht: Arm klein kereltje. (Deze staat in mijn tweede bundel: "Herinneringen voor later.")

 

''Arm klein kereltje:


Arm klein kereltje
Je leeft in je eigen wereldje
Vol met kleuren
En vol met dromen
Waarin je niets kan gebeuren
Omdat niemand er kan komen

Jij bent zo als ze dat zeggen
Een jonge autist
En ik wilde dat iemand me uit kon leggen
Zo dat ik het wist
Of het helpen zou
Als ik je vertelde hoeveel ik van je hou

Arm klein kereltje
Je leeft in je eigen wereldje
Niemand die er weet van heeft
Van de wereld waarin je leeft
Die je helemaal zelf verzon
Ik wilde dat ik je daaruit bevrijden kon

Jij bent zo als ze dat zeggen
Een jonge autist
En ik wilde dat iemand me uit kon leggen
Zo dat ik het wist
Of het helpen zou
Als ik je vertelde hoeveel ik van je hou''


In 2010 ben ik gevraagd om Kinderboekenweek te openen. Ook heb ik in hetzelfde jaar een keer mijn gedichten voorgedragen in de Boekhandel en bibliotheek in Moordrecht.

In 2011 heb ik ook nog een keer meegedaan met Poëzie in de polder een poëzie workshop.


_______________________________________________________________

 Fryske gedichten

Op 3 oktober 2009 heb ik mij aangemeld op EduFrysk. Om de Fryske taal te leren. Om deze taal snel onder de knie te krijgen begon ik met een groep: Dichten in het Fries (Later op verzoek vertaald in het Fries: Dichtsje yn it Frysk.) Nog geen 3 weken actief te zijn op EduFrysk werd ik met mijn groep al genoemd in het electronische magazien op EduFrysk. Daarmee was ik er nog niet in het begin was ik nog niet zo goed in het Fries, en er stonden dus geen gedichten in. Samen met Sito Wijngaarde een medewerker van Afûk die cursus EduFrysk verzorgd heb ik Arm klein kereltje in het Fries vertaald.

Later heeft Jan Kok een dichter die ook Fries kent nog 3 gedichten veraald.

Na langer actief te zijn op EduFrysk is mijn Frysk steeds beter geworden. (Tegenwoordig chat, sms, lees, dicht en schrijf ik ook Fries voor It Nijs.) En zijn er ook gedichten van mijn hand in het Fries verschenen. Mijn droom is nog altijd een Fryske gedichtenbundel te maken. Een paar van deze gedichten staan in Fryske gedichten.

______________________________________________________________________

Priegel anderstalig

Ook staat er een foto van mij en het gedicht Mijn accordeon in een Belgisch boekje.

Van mijn lerares Frans kreeg ik een door een cursist vertaalde versie van het gedicht: Ik wil in het Frans. In de toekomst hoop ik ook mooie gedichten in het Frans te schrijven.

5 januari 2014 is het plan gemaakt om een Afrikaanse dichtbundel te maken op 29 februari 2016 Het zal echter tot 26 april 2018 duren dat deze verschijnt.
_______________________________________________________________________

Diverse dingen.

Radio debuut

Behalve het voordragen op de eerder genoemde podiums. Heb ik in 2011 ook een keer een gedicht voorgedragen op de radio. Dit was bij radiozender rtv-hollands midden in het programma gedichtenlijn van Dick Verheul.

Dit beviel mij zo goed dat ik er een mailtje heen stuurde waarin ik over mijn bundel vertelde en daarop hebben ze mij uitgenodigd om een interview te geven. 

Fryske gedichten

In 2011 ben ik begonnen met het dichten in het Fries maar niet zeker van mijn spelling heb ik ze opgestuurd naar de Raad van de Friese beweging. Zij hebben mijn gedichten nagekeken en gecorrigeerd teruggestuurd. Meindert een medewerker van It Nijs vroeg mij of het mij wat leek om voor It Nijs te schrijven.

It Nijs is een website dat nieuws in het Fries brengt omdat dit voor mij de kans was om mijn Fries te verbeteren heb ik ja gezegd. Wie weet komt er ooit een Friese gedichtenbundel.

19 maart werd mijn eerste lied gezongen in Delft door een koor die bestond uit 80 mensen.